του τύπου…

ειδήσεις, κριτικές, επικαιρότητα και άλλα...


******************************************************


"…Στον ελληνισμό, μετέχει κάποιος εθελουσίως. Είναι τιμή και ευθύνη η ελληνική ταυτότητα. Η ελληνικότητα δεν επιβάλλεται, αλλά κερδίζεται και αποδεικνύεται με αγώνες, θυσίες και ήθος. Πρόκειται για θεϊκό χάρισμα και όχι για καταναγκασμό. Ο ελληνισμός κανέναν δεν παρακαλάει.

Όποιος δεν θέλει να είναι Έλληνας, κακό του κεφαλιού του. Ας αρκεσθεί στη μίζερη και ελεεινή σκοπιανή ιδιότητα ή ας παραμείνει στην πνευματική αναξιοπρέπεια του κακώς εννοούμενου τοπικισμού και της γκρίνιας για τα κονδύλια. Αυτά δεν τα λέω για να δικαιολογήσω την κρατική απραξία, ούτε για να εθελοτυφλούμε μπροστά στον κίνδυνο από τη διείσδυση των πρακτόρων. Χρειάζεται συνεχής άμυνα και αντίσταση. Αλλά συγχρόνως δεν πρέπει να αποδίδουμε στους αργυρώνητους κομιτατζήδες καμιά ιδιότητα φοβερού και τρομερού μαζικού κινήματος αφελληνισμού. Εάν σώσουμε το όνομα της Μακεδονίας, οι πρακτορίσκοι πιθανότατα θα εξαφανισθούν μία για πάντα. Θα τους καταπιεί η ίδια η Ιστορία…"





Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Η συνωμοσιολογία ως πολιτική δύναμη


Η συνωμοσιολογία ως πολιτική δύναμη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ

«​​​​Μας ψεκάζουν;» Το ερώτημα δεν απασχολεί μόνο κάποιους εγχώριους γραφικούς. Είναι εισαγόμενο. Τίθεται και σε μετρήσεις στις ΗΠΑ, αλλά εκεί το ποσοστό εκείνων που απαντά καταφατικά είναι μόλις 5% (έρευνα της Public Policy Polling, Conspiracy Theory Poll Results), ενώ στην Ελλάδα εκτοξεύεται στο 33%, όπως έδειξε μέτρηση της Metron Analysis τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.
Η πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που δημοσίευσε «Η Καθημερινή» έχει ασφαλώς την αστεία της πλευρά. Να θυμίσουμε τα ευρήματά της, σύμφωνα με τα οποία το 75% των Ελλήνων πιστεύει ότι η κρίση που βιώνουμε ήταν προσχεδιασμένη από ξένα κέντρα, το 68,6% ότι έχει βρεθεί το φάρμακο του καρκίνου αλλά το κρύβουν, το 58% ότι οι ΗΠΑ σχεδίασαν την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, το 61% ότι ο Κ. Σημίτης έχει εβραϊκή καταγωγή, ενώ το 27% πιστεύει ότι οι Αμερικανοί σκηνοθέτησαν την προσσελήνωση. Σχεδόν τα ίδια ερωτήματα τίθενται σε ανάλογες έρευνες, σε άλλες χώρες. Πώς απαντούν εκεί οι πολίτες; Στις ΗΠΑ το 28% πιστεύει ότι μια μυστική παγκόσμια ελίτ συνωμοτεί για να ελέγξει τον κόσμο, το 7% ότι η προσσελήνωση ήταν σκηνοθετημένη, το 11% ότι η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους σχεδιάστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση. Στη Βρετανία, σε παρεμφερή ερωτήματα (δημοσίευση στην εφημερίδα Guardian), το 25% απάντησε ότι μια μυστική ομάδα «πεφωτισμένων» και μασόνων προσπαθεί να κυβερνήσει τον κόσμο, το 35% ότι η προσσελήνωση ήταν σκηνοθετημένη, το 38% ότι η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους ενορχηστρώθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση.

Oπως σημειώνει σε μια μελέτη του με τίτλο «Θεωρίες συνωμοσίας στη Γαλλία» ο Joel Gobin, «οι θεωρίες συνωμοσίας σε μεγάλο βαθμό συνδυάζονται με δυσπιστία έναντι των άλλων, ιδιαίτερα έναντι της πολιτικής τάξης. Οταν η εμπιστοσύνη απέναντι στους άλλους και τους θεσμούς τραυματίζεται, παράλληλα τραυματίζεται και η εμπιστοσύνη στις επίσημες αφηγήσεις. Ετσι εξηγείται γιατί αυτοί που αμφισβητούν τις κυρίαρχες ερμηνείες είναι περισσότερο πρόθυμοι να ψηφίσουν ή να στηρίξουν ακραία κόμματα ή ακραίους πολιτικούς ακριβώς επειδή είναι αυτοί που αμφισβητούν τις κυρίαρχες πεποιθήσεις και αξίες. Γι’ αυτό οι θεωρίες συνωμοσίας αξιοποιούνται από κάποιους, που είναι εκτός πολιτικής εξουσίας και προσφέρουν σε εκείνους που τις ασπάζονται τη συμβολική ικανοποίηση ότι «ανήκουν σε εκείνους που ξέρουν».

Aν δούμε τον σημερινό πολιτικό χάρτη της Ελλάδας, θα διαπιστώσουμε πόσοι εκτοξεύτηκαν εκμεταλλευόμενοι τις συνωμοσιολογικές θεωρίες, τις οποίες οι ίδιοι ενίσχυσαν, κυρίως εκείνη που ασπάζεται το 75% των Ελλήνων, σύμφωνα με την οποία «η κρίση που βιώνουμε ήταν προσχεδιασμένη από ξένα κέντρα». Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην πρώτη θέση εκείνων που πιστεύουν ότι «μας ψεκάζουν», σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Metron Analysis, βρίσκονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 19,2%, ακολουθούν οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής με 15,3%, της Ν.Δ. με 10,6% και των ΑΝΕΛ με 6,1%. Τα αποτελέσματα των ερευνών που αφορούν την επίδραση των συνωμοσιολογικών θεωριών στους πολίτες, προκαλούν θυμηδία, όμως αυτοί με τους οποίους γελάμε ψηφίζουν κι η ψήφος τους έχει την ίδια αξία με εκείνη όλων των άλλων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου