του τύπου…

ειδήσεις, κριτικές, επικαιρότητα και άλλα...


******************************************************


"…Στον ελληνισμό, μετέχει κάποιος εθελουσίως. Είναι τιμή και ευθύνη η ελληνική ταυτότητα. Η ελληνικότητα δεν επιβάλλεται, αλλά κερδίζεται και αποδεικνύεται με αγώνες, θυσίες και ήθος. Πρόκειται για θεϊκό χάρισμα και όχι για καταναγκασμό. Ο ελληνισμός κανέναν δεν παρακαλάει.

Όποιος δεν θέλει να είναι Έλληνας, κακό του κεφαλιού του. Ας αρκεσθεί στη μίζερη και ελεεινή σκοπιανή ιδιότητα ή ας παραμείνει στην πνευματική αναξιοπρέπεια του κακώς εννοούμενου τοπικισμού και της γκρίνιας για τα κονδύλια. Αυτά δεν τα λέω για να δικαιολογήσω την κρατική απραξία, ούτε για να εθελοτυφλούμε μπροστά στον κίνδυνο από τη διείσδυση των πρακτόρων. Χρειάζεται συνεχής άμυνα και αντίσταση. Αλλά συγχρόνως δεν πρέπει να αποδίδουμε στους αργυρώνητους κομιτατζήδες καμιά ιδιότητα φοβερού και τρομερού μαζικού κινήματος αφελληνισμού. Εάν σώσουμε το όνομα της Μακεδονίας, οι πρακτορίσκοι πιθανότατα θα εξαφανισθούν μία για πάντα. Θα τους καταπιεί η ίδια η Ιστορία…"

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

Εκδήλωση-Βιβλιοπαρουσίαση 29-1-10

*
*

Από την κοπή της βασιλόπιτας των "Βιβλιόφιλων. Διακρίνονται ο Νομάρχης Πέλλας κ. Καραμάνης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Σόντρας, ο Πρόδρος Δημ. Ευαγγελίδης και τα μέλη του ΔΣ, καθώς και οι ομιλητές της εκδήλωσης, ο συγγραφέας Σάββας Γρηγοριάδης και ο δημιουργός του Λευκώματος ΕΔΕΣΣΑ, Σπύρος Παλούκης.

Με εντυπωσιακή προσέλευση μελών και φίλων των «Βιβλιόφιλων Έδεσσας» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29-1-2010, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου, η παρουσίαση του λευκώματος ΕΔΕΣΣΑ του συμπολίτη μας Σπύρου Παλούκη.
Στην εκδήλωση, που τίμησαν με την παρουσία τους ο Νομάρχης Πέλλας κ. Μ. Καραμάνης και ο Δήμαρχος κ. Ι. Σόντρας, μίλησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Ευαγγελίδης, ο συγγραφέας Σάββας Γρηγοριάδης, Ιατρός και ο δημιουργός του λευκώματος, συγγραφέας και φωτογράφος Σπύρος Παλούκης.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή του Προέδρου του Συλλόγου, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία για την ιστορία της πόλης μας που έχουν αυτού του είδους οι καλλιτεχνικές δημιουργίες, τον λόγο πήρε ο Σάββας Γρηγοριάδης, ο οποίος έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για το λεύκωμα, από διαφορετικές πλευρές, την καλλιτεχνική, την κοινωνική, την εκδοτική κ.λπ.
Τέλος, μίλησε και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, αναφερόμενος στα 3 χρόνια δουλειάς και προετοιμασίας που χρειάστηκε για να δημιουργήσει το λεύκωμα, τα σχέδιά του για το μέλλον κ.λπ. Ακολούθησε η προβολή δύο ολιγόλεπτων βίντεο από όψεις της πόλης και φωτογραφίες του λευκώματος.
Η εκδήλωση έκλεισε με την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου και οι τρεις τυχερές κέρδισαν βιβλία που προσέφεραν ο Σύλλογος, ο Σπύρος Παλούκης και το βιβλιοπωλείο του Τάκη Τουφεξή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έγινε και κλήρωση στην οποία η τυχερή, η κα Ηρώ Γεωργίου, θα έχει το προνόμιο να συμπεριληφθεί στο επόμενο επετειακό λεύκωμα με πορτραίτα Εδεσσαίων, μια δημιουργία για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Έδεσσας, που ετοιμάζει ο Σπύρος Παλούκης για το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου